BBQ met vrienden voor slechts € 390,- p.p.?

Door: Mr. M.F.M. Geeratz (Misja)    6 mei 2020

In verband met de bestrijding van het Covid-19 virus zijn er een aantal speciale regels van kracht. De regels zijn vervat in een noodverordening. Een noodverordening is ervoor om in geval van een ramp of crisis de openbare orde en de volksgezondheid te beschermen. Deze regels worden via het strafrecht gehandhaafd (artikel 443 Wetboek van Strafrecht). Dit betekent dat de politie de taak heeft om te controleren of we ons aan de regels houden en als dit niet zo is kan de politie bekeuringen uitdelen. Die bekeuring is een zgn. strafbeschikking. Over zo’n strafbeschikking schreven we eerder een blog: https://www.lina-advocaten.nl/de-strafbeschikking/

 

Wat zijn die regels?

De regels kent iedereen inmiddels wel: 1,5 meter afstand houden en met 3 personen of meer samenzijn die niet tot je huishouden behoren is niet toegestaan. Kinderen tot 12 jaar vallen niet onder de regel en mogen gewoon buitenspelen met hun vriendjes. Samenkomsten zijn verboden, een BBQ met vrienden thuis is zo’n samenkomst en dat mag dus niet, ook niet als je onderling 1,5 meter afstand houdt!

 

Er zijn nog wel wat onduidelijkheden:

 

Hoe zit dat bijvoorbeeld in de auto?

In de auto (of een ander vervoermiddel) gelden dezelfde regels, dus 1,5 meter afstand bewaren. Zit je met 3 personen (of meer) in een auto dan kan dat een boete opleveren van € 380,- p.p. (als je nog geen 18 jaar bent is de boete € 95,-).

 

En als ik voor mijn werk onderweg ben?

Zit je b.v. in een werkbus met je collega’s, dan gelden dezelfde regels en kunnen dezelfde boetes opgelegd worden. Daarbij heeft de werkgever ook nog een eigen verantwoordelijkheid om voor de gezondheid van zijn werknemers te zorgen. Doe je dat als werkgever niet dan kan een forse boete worden opgelegd van € 4.350,-.

 

Wat is een ‘samenkomst’?

Een samenkomst is het georganiseerd bijeenkomen van meer dan 2 personen. Dat kan in de privésfeer plaatsvinden (een verjaardagsfeestje thuis) of ergens buiten (voetballen of een picknick) en dat is dus niet toegestaan. De politie kan handhaven en een boete opleggen, ook als dit bij iemand thuis gebeurt!

 

Als ik een boete krijg, heb ik dan een strafblad?

Ja, de boete is namelijk een strafbeschikking en een strafbeschikking wordt vermeld op je justitiële documentatie (je ‘strafblad’). Het is niet zo dat dit dan direct betekent dat er allerlei beperkingen zijn vanwege dit strafblad en je bijvoorbeeld geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) meer kunt krijgen maar het staat er wel.

 

Heb je vragen over bijvoorbeeld een coronaboete, het organiseren van een bijeenkomst of als werkgever vragen over de toepassing van de regels, neem vrijblijvend contact op met ons kantoor via info@lina-advocaten.nl of via 077-3511042.


Door: Mr. M.F.M. Geeratz (Misja)