Kort Geding

Bij Lina Advocaten werken advocaten die gespecialiseerd zijn op verschillende rechtsgebieden. Voor zowel civiele, straf- en bestuurszaken kunt u bij ons terecht. Is er sprake van haast en heeft een u spoedeisend belang bij een bepaalde gerechtelijke beslissing, dan is in veel gevallen de kort geding procedure de aangewezen weg.

Wat is een kort geding?

Een kort geding is een procedure die wordt gevoerd wanneer een van de partijen een spoedeisend belang heeft bij een snelle uitspraak van een rechter. Denkt u bijvoorbeeld aan een loonvordering, een straatverbod of een ontruiming van een woning. In al deze gevallen kan een kort geding procedure worden opgestart, waardoor u snel weet waar u aan toe bent. Voor het opstarten van zo’n kort geding procedure heeft u wel per definitie een advocaat nodig. Nadat de advocaat voor u een dagvaarding heeft opgesteld en ingediend bij de rechtbank wordt meteen een zitting ingepland.

Ter vergelijking: bij gewone rechtszaken duurt het proces veel langer. Deze procedure begint met een dagvaarding, waarna de gedaagde partij een lange termijn krijgt om schriftelijk te reageren. Of er een mondelinge behandeling plaatsvindt bepaalt de rechter en is allerminst zeker. Het kan ook zo zijn dat de procedure schriftelijk verder gaat en er op basis van de stukken uitspraak wordt gedaan. Al met al duurt een ‘gewone procedure’ mogelijk wel een jaar tot anderhalf jaar.

Heeft u een advocaat nodig voor het opstarten van een kort geding procedure of bent u zelf gedagvaard in kort geding, dan staan onze advocaten voor u klaar om u bij te staan. Onze kort geding advocaten zijn ervaren professionals die u de optimale ondersteuning bieden bij spoedeisende zaken.

Uitspraak in kort geding

Een vonnis in kort geding is een voorlopig oordeel van de rechter. Onze ervaring is echter dat partijen over het algemeen berusten in het kort geding vonnis en daartegen geen hoger beroep instellen of een aparte ‘gewone’ bodemprocedure gaan voeren. Het is overigens wel mogelijk om tegen een kort geding vonnis hoger beroep in te stellen.

Kort geding in het bestuursrecht

Ook het bestuursrecht kent een spoedprocedure, te weten het verzoek om een voorlopige voorziening. U moet hierbij denken aan een procedure tegen de voorgenomen sluiting van uw woning, het intrekken van uw drank- en horeca vergunning of het weigeren van een bijstandsuitkering. In al deze zaken heeft u immers een spoedeisend belang en wilt u snel duidelijkheid. Bij Lina Advocaten zijn specialisten werkzaam op het gebied van bestuursrecht, die u in zo’n procedure kunnen bijstaan.

Wilt u graag meer informatie over uw specifieke zaak? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Tijdens een eerste gratis kennismakingsgesprek bekijken wij graag wat wij voor u kunnen betekenen.