Corona maakt blut

Door: Mr. B.C.A. (Bleys) Reijnders    25 november 2020

Struinen over het internet op zoek naar kleding of spulletjes die we eigenlijk niet nodig hebben doen we stiekem allemaal. Het online bestellen wordt tegenwoordig steeds makkelijker en sneller en de levertijd nemen we maar voor lief. Toch zie je steeds vaker dat bestellingen en leveringen later worden bezorgd of zelfs helemaal niet. Balen natuurlijk als je bestellingen voor het hobbyen zijn, maar bedrijven die hier afhankelijk van zijn, hebben er past echt last van.

Problemen ontstaan er steeds meer door de pandemie en kunnen zich in verschillende vormen aandienen. Zo kunt u een bestelling te laat krijgen, waardoor u zelf te laat bent met leveren. Een ander groot probleem is het financiële aspect. Het betalen van de huur kan onbetaalbaar worden wanneer er geen omzet wordt gedraaid en wanneer klanten hun rekeningen niet meer kunnen betalen, wordt het helemaal een catastrofe. U kunt zelf toch niks doen aan deze huidige ingrijpende gebeurtenissen? Welke rechten heeft u omtrent deze zaken?

Overmacht is een begrip dat duidt op een niet-toerekenbare onvoorzienbare factor, waardoor een verplichting niet nagekomen kan worden. De corona-crisis is hier dus een perfect voorbeeld van. U kunt hier in sommige gevallen een beroep op doen, wat rechtvaardigt waarom de verplichting niet nagekomen kon worden. Dit lost echter niets op, omdat de levering dan nog steeds niet geleverd is en de open factuur niet betaald is.

Wat is dan wel slim? Een oplossing is om naar de rechter te stappen. Deze kan op aanvraag bijvoorbeeld de huurprijs aanpassen wegens onvoorziene omstandigheden. Het nadeel hiervan is dat dit niet in kort geding kan, waardoor dit geen optie is voor de korte termijn. Dat is een beroep doen op de redelijkheid van anderen wel. Maak nieuwe afspraken met uw klanten, pandhouders en leveraars en sluit een compromis.

Aan de hand van de afspraken, omstandigheden of het contract zijn er veel mogelijkheden die ik graag met u bespreek. Zo komen we gezamenlijk tot oplossingen.


Door: Mr. B.C.A. (Bleys) Reijnders