Wat brengt 2024 op mijn loonstrook?

Door: Lina Advocaten    27 februari 2024

Het nieuwe jaar is nu bijna twee maanden oud en de salarisspecificaties liggen al op de (digitale) mat. Wat is er per 1 januari veranderd? En op welke wijze zien werknemers dat terug op hun loonstrook?

 

Een van de wijzigingen is de inwerkingtreding van de wet minimumloon. Het is vanaf 1 januari 2024 verplicht om werknemers per uur minimaal het wettelijk minimuurloon te betalen. De hoogte van het minimumuurloon is gebaseerd op het minimummaandloon zoals dat voor 1 januari 2024 gold bij een fulltime werkweek van 36 uur. Werknemers die het minimumloon verdienen en die meer dan 36 uur per week fulltime werken, zullen dan ook meer euro’s onderaan hun loonstrook gaan zien.

 

Voor de jongvolwassen werknemers onder ons is er ook iets veranderd. Vanaf 1 januari geldt de Wet toekomst pensioenen. In die wet wordt de toetredingsleeftijd voor pensioenopbouw gewijzigd van 21 naar 18 jaar. Voor sommige werknemers komen er dus wellicht een aantal regels op hun loonstrook bij én blijft er -voor nu- minder onderaan over.

 

Daarnaast zijn er nog een aantal fiscale wijzigingen die voor velen het netto besteedbaar inkomen verhogen. Zo wordt de onbelaste thuiswerkvergoeding verhoogd naar € 2,35 per dag. En voor velen belangrijker: de onbelaste reiskostenvergoeding wordt verhoogd van 21 naar 23 cent per kilometer.

Wanneer je werkgever jou nog op andere punten extra wil belonen of faciliteiten aanbiedt, zoals kinderopvang op de werkplek, kerstpakketten, gratificaties of een sportschoolabonnement, kan deze dat onbelast doen vanuit de zogeheten Werkkostenregeling. Hoeveel je werkgever daaraan mag besteden hangt af van de totale loonsom van je werkgever. De vrije ruimte was de laatste jaren tijdelijk verhoogd en is met ingang van dit jaar teruggezet naar 1,92% (2023: 3%). Voor zover de loonsom van je werkgever meer is dan € 400.000, is de vrije ruimte ongewijzigd gebleven, namelijk 1,18%.

 


Door: Lina Advocaten