Indexering alimentatie 2018: 1,5%

Door: Mw. mr. D. Haacke (Denise)    21 november 2017

Het einde van het jaar komt weer in zicht en dat betekent dat het indexeringscijfer voor het komende jaar bekend is gemaakt. Tenzij schriftelijk anders is afgesproken worden alle alimentatiebedragen jaarlijks verhoogd met dit indexeringspercentage. Dit percentage is gelijk aan het loonindexcijfer, gebaseerd op de salarisontwikkelingen.

Indexeringspercentage

Voor 2018 is het indexeringscijfer vastgesteld op 1,5%. Indien u er dus niet voor heeft gekozen om de indexering van de alimentatie uit te sluiten, moet de door u te betalen of te ontvangen alimentatie worden verhoogd met 1,5%.

Alimentatie betalen

Betaalt u gewoon ieder jaar hetzelfde bedrag aan alimentatie als het jaar daarvoor en is de indexering niet uitgesloten? Dan moet u er rekening mee houden dat de ander dit op ieder gewenst moment alsnog kan vorderen. Het is dus verstandig om dit goed in de gaten te houden.

Het is natuurlijk mogelijk dat u de alimentatie niet meer kunt betalen, bijvoorbeeld door een wijziging van uw inkomen of door de jaarlijkse indexering. Als dit het geval is, dan kan ik u hierbij helpen. Ik kan de alimentatie opnieuw berekenen en u bijstaan in een eventuele wijzigingsprocedure bij de Rechtbank.

Alimentatie ontvangen

Als u alimentatie moet ontvangen en uw ex‑partner betaalt de jaarlijkse indexering (stelselmatig) niet, dan kunt u hiervoor het LBIO inschakelen. Het LBIO kan echter alleen ingeschakeld worden als de alimentatie al in een beschikking van de Rechtbank is opgenomen. Heeft u in overleg een afspraak gemaakt over de alimentatie en is deze afspraak nooit door de Rechtbank vastgelegd? Dan moet dit alsnog gebeuren. Ik kan u in deze procedure bijstaan, zodat u de alimentatie daarna kunt incasseren via het LBIO.

Heeft u vragen over partner- en/of kinderalimentatie? Neemt u dan gerust contact met mij op via de website, e-mail (d.haacke@lina-advocaten.nl) of telefonisch (077-351 10 42).


Door: Mw. mr. D. Haacke (Denise)