Geen straf voor steekpartij op Venlose kinderkermis

Door: Mr. A.C.J. Lina (Guus)    15 maart 2017

Roermond, 15 maart 2017

De rechtbank Limburg heeft vandaag bepaald dat een 23-jarige man uit Venlo geen straf krijgt voor het neersteken van een man tijdens de kinderkermis in Venlo in september vorig jaar.

Waar ging de zaak over?

Op de kermis ontstond een heftige vechtpartij tussen de verdachte en een bekende van hem. De verdachte viel de man zonder directe aanleiding aan en er werd over en weer geslagen. Op enig moment slaagde het slachtoffer erin op de verdachte te gaan zitten en met twee handen zijn keel dicht te knijpen. In reactie daarop stak de verdachte het slachtoffer twee keer met een mes in zijn bovenlichaam.

Noodweer

De rechtbank is van oordeel dat bewezen is dat de verdachte schuldig is aan een poging tot doodslag. Hij heeft het slachtoffer immers bewust meerdere keren gestoken in zijn bovenlichaam. De rechtbank legt de verdachte desondanks geen straf op, omdat sprake is geweest van noodweer.

Het slachtoffer verdedigde zich tegen de aanval van verdachte, maar hij ging daarin te ver op het moment dat hij bewust probeerde de verdachte te wurgen. Het lukte de verdachte niet het slachtoffer van zich af te krijgen en hij verslapte. Op dat moment had de verdachte geen andere keuze dan het steken met het mes.

Het geweld tegen het slachtoffer was niet disproportioneel, zo vindt de rechtbank. Toen het slachtoffer er door omstanders op werd gewezen dat hij was gestoken, stopte hij pas met het wurgen. Op dat moment stopte ook de verdachte met steken.

De verdachte is met andere woorden wel schuldig is aan een poging tot doodslag, maar hij is niet strafbaar, omdat hij zichzelf verdedigde. De verdachte wordt daarom ontslagen van alle rechtsvervolging.


Door: Mr. A.C.J. Lina (Guus)